Regelmatig spreek ik met projectmatige dienstverleners die een paar jaar terug begonnen zijn als startup en nu in de scaleup fase zitten. Zelf heb ik ook een paar keer in deze situatie gezeten als ondernemer en manager. Tijdens deze gesprekken is het zeer waardevol om ervaringen te delen en welke zaken handig zijn om direct goed te regelen, voordat er een nog grotere groei plaatsvindt en er meer tijd en kosten gemoeid zijn om deze veranderingen later door te voeren. Hieronder vind je een aantal van deze ervaringen.
7 belangrijke lessen van startup naar scaleup
1. Begin met het eind in gedachten én leg de lat hoger
Wanneer je je ambitie helder voor ogen hebt is het een stuk gemakkelijker om daarnaartoe te werken. Hierbij is het van belang de lat hoger te leggen om met name de interne organisatie en je medewerkers te richten op het doen van de juiste activiteiten om verspilling van tijd en geld tegen te gaan. Na een paar jaar kregen wij te maken met een nieuwe investeerder die de doelstellingen aanmerkelijk hoger legde en die vervolgens werden gehaald. Hierdoor nam ons marktaandeel in Nederland veel sneller toe, wat weer leidde tot nog snellere groei.
2. Bepaal je meest kansrijke niche zonder concurrentie
Als specialist ben je een expert in je vak en met je commerciële en ondernemende vaardigheden begin je je bedrijf. Het is dan verleidelijk om opdrachten aan te nemen die slechts enkele raakvlakken hebben met je expertise om direct cash flow en een gevoel van succes te genereren. Dit is heel begrijpelijk. Echter, toen wij ons gingen richten op één softwareapplicatie en een paar bedrijfstakken waar we hoge toegevoegde waarde konden leveren, ging de groei aanmerkelijk sneller. Het eerder toepassen van een ‘blue ocean strategy’ had ons eerder een betere waardepropositie opgeleverd om sneller en winstgevender te groeien.
3. Inbound marketing en verkoop samenvoegen
Met de nieuwe investeerder aan boord werden marketing en verkoop uitgebreid. Een nieuwe functie voor inside sales werd toegevoegd. Deze werd toegevoegd aan marketing in plaats van sales en dit bleek achteraf zeer goed uit te pakken, doordat veel doelmatiger vanuit marketing en inside sales nieuwe leads werden gegenereerd. Forrester Research schrijft in haar laatste European Predictions 2023 rapport: marketing en verkoop moeten evolueren in hun samenwerking om kopers en klanten soepel te ondersteunen bij het leveren van uitstekende ervaringen gedurende de levenscyclus van de klant.
4. Omarm samenwerking in en tussen teams voor een lager personeelsverloop
Als ondernemer vind ik het frustrerend als goede medewerkers vertrekken, waarin veel is geïnvesteerd. Het vertrekken, werven en opleiden van medewerkers is vaak een grote kostenpost en zorgt ervoor dat opschalen vertraagd wordt. Het benutten van de sterke punten van je medewerkers is de belangrijkste hefboom voor high performing teams: trek eraan en al het andere wordt verhoogd; lukt het niet om het op te trekken en al het andere gaat naar beneden. Volgens onderzoek van Gartner: Professionele dienstverleners moeten zich voorbereiden om een nieuwe generatie aan boord te krijgen en te houden door hun teamcultuur en hun technologische prioriteiten te onderzoeken. Als bedrijven zich niet aanpassen, lopen bedrijven het risico toptalent mis te lopen.
5. Voorkom complexiteit
Al in 2007 concludeerde AT Kearney in een onderzoek: “Ongecontroleerde complexiteit verstikt de winst bij te veel bedrijven, omdat de effecten ervan in afzonderlijke afdelingen zijn ondergebracht, ziet het management vaak de relatie tussen complexiteit en kosten in de waardeketen niet. Bedrijven kunnen hun EBIT gemiddeld met 3 tot 5% verhogen, als ze systematische, functie overschrijdende verbeteringen doorvoeren op basis van transparante complexiteitskosten.” Als je opschaalt en je houdt groeiende complexiteit niet in de grip heeft dit direct consequenties voor de winstgevendheid van je onderneming en zorgt voor frustratie bij je medewerkers.
6. Standaardiseer en digitaliseer werkprocessen (win-plan-lever-groei)
Wij begonnen met z’n tweeën en het bedrijf groeide uit naar meer dan 35 medewerkers in de Benelux en meer dan 10 medewerkers in Nordic. In het begin werden de projectvoorstellen, planning en urenverantwoording met facturatie via MS Office applicaties gedaan. Later kwam er een boekhoudpakket met urenverantwoording en facturatie. CRM was een combinatie van Excel en een applicatie van de softwarevendor met wie wij samenwerkten. Iedere leidinggevende en afdeling werkte op zijn eigen manier. Op een gegeven moment was dit een onhoudbare situatie en had dit negatieve gevolgen voor de communicatie met klanten en businesspartners en de interne informatievoorziening. Momenteel bouw ik mijn onderneming uit vanuit de Project Business Blueprint met een innovatief softwareplatform als fundament, waardoor opschalen beheersbaar is en blijft.
7. Schaalbare IT-architectuur
In 2007 was mijn gedachte: met een laptop, mobiel telefoon en auto kan ik als startup aan de slag. We hadden wel direct de ambitie om te groeien. Terugkomend vanuit alle voorgaande punten had het ons direct geholpen om met een professionele applicatie voor projectmatige dienstverleners te gaan werken en dit geleidelijk uit te breiden. In plaats daarvan betaalde wij extra accountantskosten, waren wij meer tijd kwijt aan foutgevoelige handmatige handelingen en extra kosten om de ‘legacy’ aan spreadsheets en andere MS Office bestanden om te zetten naar professionele applicaties. Anno 2023 is er geen belemmering om dit direct goed te regelen met een schaalbaar SaaS-platform als Zoho, een intuïtieve low code/no code applicatie waarmee je direct van start kan.
Blogpost van marcovanderkooij@forsightconsulting.com op 18 januari 2023.
ForSight Consulting helpt projectmatige dienstverleners met kenniswerkers naar een hoger niveau door het vereenvoudigen en innoveren van je belangrijkste bedrijfsproces om projecten te WINNEN, PLANNEN en LEVEREN, en je werknemers te laten GROEIEN voor winstgevende omzetgroei.
Wil je dit nu, neem contact op via 06 30718245