Mijn top 10 van geleerde lessen

Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd in projecten bij klanten en door een aantal zeer goede business boeken over marketing, verkoop en data te lezen. Geïnspireerd door een boek van Anthony Iannarino heb ik een lijst gemaakt van mijn top 10 inzichten. Deze staan hieronder vermeld:

1. Zorg ervoor dat je een strategische partner bent voor je klant door proactief te zijn, vooral wanneer jouw begeleiding voorkomt dat je klant schade leidt door hen te helpen veranderen, voordat ze worden gedwongen dit te doen.

2. Hoe blijf je zorgen voor winstgevende omzetgroei als de ‘buyer-journey’ is veranderd? Een geïntegreerd marketing en verkoopmodel is nodig. Maak ter ondersteuning hiervan per verkoper een dream list van 60 bedrijven en een activiteiten reeks met een vast ritme in de uitvoering. Te beginnen met telefoongesprekken om afspraken te maken voor een ‘executive briefing’ bij je potentiële klant.

3. Focus op e-mailmarketing, want social media zijn uitgewerkt voor je marketing en verkoop (posten op je LinkedIn company page in combinatie met e-mail marketing versterkt elkaar nog wel).

4. Maak complexiteitskosten van je bedrijfsvoering inzichtelijk en bespreekbaar. Door deze kosten te elimineren gaat je winstgevendheid direct omhoog.

5. Laat je project niet kapen door andere stakeholders, want de scope en het resultaat van je project zijn suboptimaal door de concessies die je doet.

6. Begrijp het ‘delivery model’ van je mogelijke nieuwe leverancier en welke concessies dit aan jouw project en van jouw onderneming vraagt bij het implementeren van nieuwe software.

7. Kies voor een geïntegreerd softwareplatform ter ondersteuning van je primaire bedrijfsproces van: winnen, plannen & leveren van projecten en het groeien van je medewerkers. Integraties vergroten de complexiteit, projectkosten en beheerkosten.

8. In een project ontstaan problemen meestal door gebrekkige communicatie en er komt minstens 1 probleem voorbij, die je niet ziet aankomen. Wees flexibel, vindingrijk en werk met de juiste mensen en business partner.

9. Behoud je medewerkers en lever de beste resultaten door met high-performance teams te werken en optimaal gebruik te maken van de sterkten van je medewerkers.

10. Doe alleen wat je leuk vindt zonder concessies te doen. Wees authentiek en durf af te wijken van wat gangbaar is, waardoor je opvalt.

Deze inzichten hebben geleid tot het ontwikkelen van een unieke ‘Project Business Blueprint’ voor projectmatige professionele dienstverleners met kenniswerkers. Deze blauwdruk helpt om sneller meer winstgevende omzetgroei te realiseren. Wil je hier meer over weten neem dan contact op via 06 30718245.

Blogpost van marcovanderkooij@forsightconsulting.com op 5 oktober 2022.

ForSight Consulting helpt projectmatige professionele dienstverleners met het versnellen van winstgevende groei door het vereenvoudigen en vernieuwen van het WINNEN, PLANNEN, LEVEREN van PROJECTEN en het GROEIEN van medewerkers.