Je keuze vandaag en de invloed hiervan over 10 jaar

 

Laatst sprak ik met een CFO en zijn team over de evaluatie van het selectieproces voor nieuwe software. De overgebleven 2 aanbieders lagen heel dicht bij elkaar. De CFO vroeg aan alle stakeholders bij het maken van de keuze: “Stel je voor over een periode van 20 tot 30 jaar waar ons bedrijf staat en hoe de te kiezen software ons ondersteunt om daar te komen?” Hiermee vroeg hij om vanuit een nieuw perspectief te kijken naar de veranderingen die plaatsvinden en hoe mogelijke uitbreidingen van de software dit mede kan bewerkstelligen.

Je keuze van gisteren

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren versneld geïnvesteerd in nieuwe software om op afstand en hybride werken mogelijk te maken. Voor de korte termijn werkte dit goed, maar hoe pakt deze keuze uit voor de lange termijn?

‘Digitale transformatie is de toepassing van digitale technologie door een organisatie om niet-digitale producten, diensten of activiteiten te digitaliseren. Het doel van de implementatie ervan is om waarde te verhogen door middel van innovatie, uitvindingen, klantervaring of efficiëntie’ (bron Wikipedia). Ik wil nog een stap verder gaan door data-centrisch werken vanuit uniforme werkprocessen hieraan toe te voegen.

Hierdoor maak je als bedrijf ook de stap om softwareapplicatie-centrische werkprocessen en silo’s tussen bedrijfsonderdelen op te heffen. Denk hierbij aan het geautomatiseerd beschikbaar stellen van commerciële en contractuele informatie aan een projectmanager zonder gebruik te maken van email of Teams folders, maar direct vanuit de ‘CRM deal’ in het commerciële proces bij het project voor de uitvoering.

In een eerder artikel is een volwassenheidsmodel getoond om te evalueren waar je nu staat met je bedrijf en waar je naartoe wilt gaan. Wat is je digitale transformatie ambitie?

Stel je voor je moet nu een keuze maken voor de komende 10 jaar voor nieuwe software en hoe dit blijft passen bij de groei en veranderingen in jouw bedrijf. Wat zijn de effecten op langere termijn voor jouw bedrijf?

Blogpost van marcovanderkooij@forsightconsulting.com op 11 januari 2023.

ForSight Consulting helpt projectmatige dienstverleners met kenniswerkers naar een hoger niveau door het vereenvoudigen en innoveren van je belangrijkste bedrijfsproces om projecten te WINNEN, PLANNEN en LEVEREN, en je werknemers te laten GROEIEN voor winstgevende omzetgroei.

Wil je dit nu, neem contact op via 06 30718245.