Data harmonisatie: het fundament voor vernieuwing en groei

Recentelijk zijn wij gemigreerd van Hubspot CRM naar Zoho CRM. Dit was een snelle actie, doordat de data in Hubspot eerst was opgeschoond en via een standaard integratie van Zoho eenvoudig was over te zetten.

Deze actie is ingezet, omdat wij zijn overgestapt naar één platform voor het belangrijkste bedrijfsproces om nieuwe projecten te winnen, plannen, opleveren en factureren. Door eerst na te denken over welke data voor de nieuwe situatie nodig is, werd snel duidelijk welke data wel en niet meegenomen moest worden. Data harmonisatie en integratie kan je altijd als eerste doen en zorgt voor een goed fundament, wanneer dit vanuit een uniform data model gebeurt.

Ook werd een aantal ‘guiding principles’ als uitgangspunt genomen:

1. Ons blauwdruk proces en platform is flexibel, aanpasbaar en schaalbaar om onze huidige en toekomstige zakelijke behoeften te ondersteunen

2. We houden het eenvoudig en vermijden complexiteit

3. Data wordt eenmalig verzameld en opgeslagen voor één versie van de waarheid

4. We voldoen aan lokale regelgeving

5. Informatie is transparant en nauwkeurig om samenwerking te verbeteren

6. Bij elke beslissing evalueren we of de uitkomst ten goede komt aan onze klanten, medewerkers en leveranciers

7. We maken gebruik van standaardsoftware en maatwerk is niet toegestaan

8. Applicatiebeheer wordt gedaan door een key-user uit de business

Data-centrisch

Een ander uitgangspunt is om data-centrisch te werken. “Maak de stap van een applicatie-centrische aanpak naar een data-centrische aanpak. De data-centrische aanpak stelt de organisatie in staat beslissingen te nemen over de gegevens die in de hele onderneming beschikbaar zijn.”[1] Dit omvat bijvoorbeeld ook alle contracten met klanten, leveranciers en medewerkers die vanuit uniforme werkprocessen direct bij de klant, leverancier en medewerker in het softwareplatform zijn opgeslagen en te gebruiken.

In toenemende mate zijn zeer toegankelijk softwareoplossingen beschikbaar, zoals Zoho, die projectmatige professionele dienstverleners naast het automatiseren van het primaire proces ook de managementinformatievoorziening aanmerkelijk beter ondersteund. Betere data-analyse zorgt voor beter geïnformeerde, minder risicovolle beslissingen. Dit omvat:

– Real-time inzicht krijgen in alle activiteiten en projecten

– De klant beter begrijpen en betere op maat gemaakte projectvoorstellen doen, zodat klanten blijven en meer winstgevende projecten gewonnen worden

– Trends ontcijferen om het bedrijfsmodel te wijzigen, zoals hierboven is beschreven

Een verandering naar data-gedreven besluitvorming zal de groei van je onderneming aanmerkelijk beïnvloeden en hiervoor is het aan te raden eerst data harmonisatie voor vereenvoudiging te doen.

Blogpost van marcovanderkooij@forsightconsulting.com op 1 december 2022.

ForSight Consulting helpt projectmatige dienstverleners met kenniswerkers naar een hoger niveau door het vereenvoudigen en innoveren van je belangrijkste bedrijfsproces om projecten te WINNEN, PLANNEN en LEVEREN, en je werknemers te laten GROEIEN voor winstgevende omzetgroei.

Wil je dit nu, neem contact op via 06 30718245.

[1] Ken van Ierlant en Fiona van Maanen: Data-waarde-creatie, 2021